- To miejsce, w którym poznajemy ofertę producentów najlepszej, podlaskiej żywności, ale przede wszystkim poznajemy ich samych - podkreśla Stanisław Derehajło, wicemarszałek województwa Podlaskiego i dodaje: - To opowieści o wspaniałych podlaskich przysmakach i ludziach, którzy za nimi stoją.
Lokalni i europejscy
Baza powstała pod koniec 2019 roku. Znajdują się tu producenci z całego województwa, do których dotarli pracownicy urzędu marszałkowskiego; rozmawiali z nimi i poznawali historię ich produktów. Producenci są pogrupowani według kategorii produktów (np. warzywa, owoce, napoje, oleje, gotowe dania) oraz według powiatów i oznaczeń, które zdobyli m.in.: produkt ekologiczny, wpis na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi lub certyfikat unijny: Gwarantowana Tradycyjna Specjalność bądź Chroniona Nazwa Pochodzenia.
- Obecność na stronie jest częścią promocji podlaskiej żywności, naszego kulinarnego dziedzictwa. Przykładamy wielką wagę do produktu lokalnego, ale tego sprawdzonego, legalnego i dobrej jakości. Dlatego w sposób szczególny wyróżniamy tych, którzy o jakość swoich produktów dbają, poddają się ocenom ekspertów podczas rozmaitych konkursów, certyfikacji w polskich bądź europejskich systemach oznaczeń - zapewnia wicemarszałek Derehajło.
Wśród obecnych w bazie producentów mogących się pochwalić europejskimi certyfikatami są:
- "Tatarska Jurta" z pierekaczewnikiem (potrawa kuchni tatarskiej, podawana od święta; rulon z kilku warstw ciasta, które są przekładane farszem słodkim lub mięsnym). Produkt zarejestrowany w 2009 r. przez Komisję Europejską w rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Figuruje też na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych.
- Pszczelarz Podlaski Krzysztof Przeborowski z "Miodem z Sejneńszczyzny- Łoździejszczyzny+ – zarejestrowany przez KE w 2012 r. w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Wspólna inicjatywa koła pszczelarskiego z Sejn i sąsiedniej litewskiej Łoździejszczyzny.
- Produkty mleczarskie Agnieszki Marcina Bielców - Ser koryciński swojski - zarejestrowany przez KE w 2012 r. w rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Ser wytwarzany z mleka pełnego, surowego, niepasteryzowanego od krów wypasanych na pastwiskach co najmniej 150 dni w roku i żywionych metodami tradycyjnymi.
Laureaci i kustosze
W bazie znajdują się także producenci podlaskich tradycyjnych kulinariów wpisanych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. To m.in. podlaski rekordzista (ma na koncie siedem produktów wpisanych na LPT) Tadeusz Protasiewicz z Ejszeryszek – właściciel tradycyjnej masarni; popularyzatorzy tradycyjnej metody wędzenia ryb z Suwalszczyzny: Ośrodek Zarybieniowy w Gawrych Rudzie; Gospodarstwo Ostrowie (k. Dąbrowy Białostockiej) produkujące tradycyjny twaróg pn. „Klinek dąbrowski”.
Są także restauratorzy, którzy dbają o zachowanie w kulinarnej pamięci dawnych przepisów i dań, takich jak:
- białostocki "białys" – restauracja „Zamek w Tykocinie”,
- "bliny po litewsku" – w restauracji „Ruta” w Puńsku,
- "zaguby" – w drohiczyńskiej „Zamkowej”
- lub bądź w swoim menu pełnymi garściami korzystają z tradycyjnych podlaskich przysmaków wpisanych na LPT – jak białostocka „Villa Tradycja”.
Swoje miejsce w bazie znaleźli także laureaci rozmaitych konkursów kulinarnych, a zwłaszcza tego prowadzonego przez Polską Izbę Produktu Lokalnego i Regionalnego "Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Smaki Regionów". Wśród tych, którzy zdobyli w nim najwyższą nagrodę, kulinarną "Perłę" w bazie znaleźć można m.in.:
- "Zajazd Herbu Wielbut" (Konarzyce, k. Łomży) z nagrodzonym rejbakiem,
- łomżyńską restaurację "Syta Panna" z faszerowanym szczupakiem, pasztetem z sandacza i keksem dojrzewającym,
- Cukiernię Posławskich w Siemiatyczach z ciastkami siemiatyckimi i tradycyjnymi lodami,
- Augustowskie Smaki Ireny Och z twarożkiem kozim,
- "Dażynkę", czyli gospodarstwo państwa Putkowskich (Rotki, k. Drohiczyna) z serem nadbużańskim dojrzewającym.
Słodcy jak miód
Osobną grupą są podlascy pszczelarze. Miód z regionu jest bowiem niezwykle różnorodny. Oprócz certyfikowanych unijnych znakiem miodów z Sejneńszczyzny-Łoździejszczyzny w bazie figurują pszczelarze z Puszczy Białowieskiej (miody leśne i wpisany na LPT tzw. lipiec białowieski) np. "Dwór Bartnika", Włodzimierz Owłasiuk, produkty z "Matecznika".
Są także słynne miody bagienne od pszczelarzy z koła augustowskiego (miód augustowski też jest na ministerialnej LPT) m.in.: Pasieka u Alfreda, Pasieka Dobrowolscy, pasieka Muczyńskich czy miody łąkowe i leśne łomżyńskiego pszczelarza zawodowego Roberta Łapińskiego oraz z powiatu siemiatyckiego jak np. Pszczeli Dar ks. Henryka Kosza.
W kategorii miody znajdują się również produkty z miodem silnie związane, czyli miody pitne: Augustowskiej Miodosytni i Cydru Podlaskiego a nawet kosmetyki, które w składzie mają miód i wosk z własnej pasieki – Miodowa Mydlarnia.
Producenci, którzy chcieliby zaistnieć w bazie powinni wypełnić ankietę on-line pod adresem: producenci.wrotapodlasia.pl i skontaktować się z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego.
Tajemniczy klient ze skarbówki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?