MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pieczone prosię? Dziś konsumentów trzeba czymś zaskoczyć!

Redakcja
Tadeusz Protasiewicz z Ejszeryszek od czterech lat specjalizuje się w przygotowywaniu niecodziennego dania – pieczonego prosięcia. Takie prosięta przygotowuje na wesela (tzw. wiejskie stoły), różnego rodzaju imprezy, ogniska. To oryginalne danie zamawiają też hotele. Tadeusz Protasiewicz ocenia, że zapotrzebowanie na pieczone prosięta jest coraz większe. – Dzisiaj ludzi trzeba czymś zaskoczyć – mówi Tadeusz Protasiewicz. – Każdy próbuje zrobić coś oryginalnego.

W Ejszeryszkach prowadzi on małą, rodzinną masarnię. Spośród produkowanych przez niego wyrobów, osiem jest wpisanych na listę prowadzoną przez ministra rolnictwa, jako wyroby tradycyjne.  Przygotowuje on wędzonki: szynki, schab, karkówkę, boczek, żeberka. Wyroby z Ejszeryszek wolne są od sztucznych konserwantów, barwników i ulepszaczy smaków. Wędzi je w wędzarniach opalanych drewnem olchowym. 
– Jedną z moich specjalności jest przednia golonka, nadziana mięsem  – mówi. – W minionym roku dostałem za nią wyróżnienie w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. 

Pieczony prosiak z Ejszeryszek zajął w tym roku 3. miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów (kategoria "Od pola do stołu")

(koci)

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna